top of page

Gent Gran

 

Dia Mundial de presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans

Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en la Vellesa

El 15 de juny s'ha establert com a data internacional per celebrar el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en la Vellesa. L'Organització Mundial de la Salut va escollir aquesta data per fer visible una realitat sovint oculta. L'OMS exposa que el maltractament a les persones grans és un problema social que no es denuncia prou, i el que s'intenta en diades com les d'avui és reivindicar la protecció dels drets de les persones grans de forma global.

El Servei de Promoció a la Gent Gran forma part de la Taula en contra del Maltractament de la Gent Gran, on a dia d'avui hi estan vinculades moltes entitats i institucions de la ciutat i des de la que es treballa aquest tema de forma conjunta.

Adjuntem el MANIFEST que ha fet la Taula contra el Maltractament de la Gent Gran com a part de la tasca que es segueix fent per garantir els drets de les persones grans en aquestes situacions tant complexes a la nostra ciutat.

 

L'abordatge del maltractament contempla altre discriminacions o violències a raó de l'origen, del  gènere, de la diversitat sexual o de tenir capacitats diferents.

Tenint en compte que les persones grans majoritàriament són dones, aquest any a iniciativa del Servei de Polítiques de Gènere, s'ha treballat conjuntament el visibilitzar de forma específica, les violències masclistes que poden patir les dones de 60 i més anys.

L'objectiu de l'acció és també oferir informació de Casa Galèria, que es a on s'han d'adreçar les dones que ho necessitin per rebre una atenció i acompanyament adequat:

Podeu trobar més informació: Servei de  Polítiques de Gènere

Manifest 15 de juny de 2021

Manifest de la Taula contra
el Maltractament de la Gent Gran

 

Dia Mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament vers les persones grans

Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en la Vellesa

 

 

Terrassa, 15 de juny 2021

 

L’Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 10 persones grans pateix maltractament, i aquesta xifra està subestimada perquè tan sols es notifica 1 de cada 24 casos.

 

Els abusos a les persones grans es poden presentar de moltes formes: abusos físics, psicològics i sexuals, així com també de formes menys visibles com l’explotació financera, la negligència o l’abandonament. Aquests abusos sovint es sumen a altres violències o discriminacions, com per exemple per raó d'origen, de gènere, d'orientació sexual o per tenir capacitats diferents. A més a més, amb la pandèmia causada per la COVID-19, s'han evidenciat i agreujat encara més les situacions de vulnerabilitat.

 

Els maltractaments cap a les persones grans, segons les dades, són dels més silenciats i normalitzats. El motiu acostuma a ser moltes vegades pels sentiments contradictoris en la persona que els pateix quan es produeixen en un entorn de confiança, ja sigui per por a represàlies, per l'aïllament social, per falta de consciència, per un deteriorament cognitiu, o per la dependència de tercers. Detectar i informar sobre una situació d'abús és una responsabilitat de tota la ciutadania de Terrassa.

 

Les respostes a les situacions de maltractament requereixen l’avaluació i la gestió coordinada de molts serveis que han de treballar en xarxa, incorporant a la persona afectada i al seu entorn en el procés de recuperació.

 

La sensibilització, prevenció i atenció globalitzada davant d’aquest tipus de situacions correspon a les entitats socials i sanitàries de la nostra ciutat. És per aquest motiu que les entitats sota signants, ens apleguem per a manifestar el nostre absolut rebuig cap a qualsevol tipus de maltractament o discriminació, i fer públic el nostre compromís i voluntat de treballar conjuntament per eradicar-ho.

La Taula va elaborar una Guia Local per a fer front als Maltractaments de les Persones Grans que va ser presentada públicament el 3 d'octubre del 2019, a la Masia Freixa. En aquests moments, des de la Taula, seguim treballant per fer un disseny eficaç de coordinació de l’atenció a Terrassa davant d'una sospita de maltractament i la seva correcta atenció.

Amb aquest Manifest volem sensibilitzar a la ciutadania d’aquesta realitat vigent i sovint oculta, i que entre tots i totes hem d’ajudar fer visible per prevenir, actuar per protegir, i evitar reincidències.

Taula contra el Maltractament de la Gent Gran

ACRA (Associació Catalana de Recursos Empresarials Centre sociosanitari Vallparadís), Creu Roja Terrassa, CST (Consorci Sanitari de Terrassa), Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat - Casals Cívics de Terrassa, Federació d'Associacions i Centres de Gent Gran de Terrassa i Comarca, Fiscalia Provincial de Barcelona - Àrea de Terrassa, Fundació Alzheimer Catalunya, Fundació PRODIS (Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca), Fundació Vallparadís (Coordinadora Catalana de Fundacions), Fundació Vellaterra, ICS (Institut Català de la Salut), La Llar Fundació (Fundació Privada President Torres Falguera, Mossos d'Esquadra (ABP Terrassa. Grup d'Atenció a la Víctima), Mútua Terrassa, Residència Gent Gran Torre Mossèn Homs, Síndica Municipal de Greuges, UPIMIR (Unió de Petites i Mitjanes Residències) i Ajuntament de Terrassa.

bottom of page